טיפול בטראומה

מה מעוררת בכם המילה טראומה? 

רבים חשים זעזוע כאשר המילה טראומה נזרקת באוויר ואלה אשר חוו כזאת מפחדים אפילו לומר אותה. 

המילה טראומה מגיעה מהשפה היוונית ופירושה פצע או חבלה ובמובן הנפשי היא עלולה ליצור זעזוע קשה אשר השלכותיו הן ארוכות. הזיכרון של האירוע לעיתים ממש משתק ומביא איתו התמודדות לא פשוטה בהווה עד כדי פגיעה באיכות חייו של האדם. הפצע כל כך עמוק ופתוח שמרגיש לפעמים שאם רק נדבר עליו לרגע או נפגש בכל דבר שיזכיר לנו את האירוע אנו עלולים להתמוטט.

במידה והחוויה הרגשית מהאירוע ממשיכה להתקיים, ברמה כזאת או אחרת, מדובר בפוסט טראומה. במצב כזה הטראומה יכולה לפלוש לתודעה ברגעים הכי לא צפויים וממש "להשתלט" על ההווה, עלולים לחוש ניתוק, הימנעות מכל דבר שעלול להזכיר את הטראומה, נדודי שינה ודריכות מוגברת. 

אז איך מחלימים מטראומה? האם זה בכלל אפשרי?

מאחר שמדובר באירוע כל כך משמעותי נראה לפעמים שלא ניתן לטפל בתופעות הפוסט טראומה הנובעות ממנו כי הרי מה שהיה היה ואת האירוע עצמו לא ניתן לשנות. אך כיום יש כמה שיטות לטיפול בטראומה, הכוללות גם חשיפה – וזו נקודה חשובה – למרות שנראה לנו לפעמים שלא כדאי לחטט בפצעים ישנים כי זה רק יכאב יותר, דווקא הטראומה מחפשת עדות, היא רוצה שיכירו בה כאירוע קשה. 

אתם יכולים לדמיין את הטראומה כנהר גועש ושוצף שמאיים להטביע את האדם ולכן האדם מפחד לגעת או אפילו להסתכל על הנהר מחשש שיסחף. על מנת שיוכל להתבונן על הנהר עליו לעמוד קודם כל על גדת נהר יציבה ובטוחה. בטיפול אנו שואפים להרחיב את גדת הנהר הבטוחה ממנה אפשר להביט על האירועים שקרו ממרחק. 

השיח וההתבוננות על האירוע הטראומתי ממקום בטוח, מאפשרים תמונה נרחבת יותר ועיבוד מחדש של משמעות האירוע, החזרת רצף החוויות שנקטע על ידי חיבור בין מה שקדם לאירוע ולמה שאירע אחריו וזאת תוך חיבור למשאבים הפנימיים, ביטחון וחיזוק תחושת השליטה והערך העצמי של האדם. 

באמצעות תהליכים מעולם ה-NLP העובדים על רצף הזמן, דימיון מודרך, מיינדפולנס ועוד המתמודד עם טראומה יכול לקבל הסתכלות חדשה על מה שקרה, כלים להתמודדות עם טריגרים וליצירת רוגע בחייו.